Efendim içerisine değişik malzemeler eklenerek, çıkarılarak
birçok çeşit risotto yapılabilmekte. Ama tabi ki içindeki esas malzeme
pirinçtir. Biz burda ilk önce en basit haliyle sizlere tarifini vereceğiz.
Aslında risotto dediğimiz yemek italyanların çok sevdiği bir çeşit pirinç
lapasıdır. Nasıl bir pirinç kullanmamız gerekir derseniz bu risottoda bu iş
için özel risotto pirinçleri var efendim arborio diye de geçer, büyük
marketlerde bulabilirsiniz. Tabi ki böyle bir imkânınız yoksa dikkat etmeniz
gereken şey kullanacağınız pirincin fazla nişastalı olmasıdır. Normal pilav
yapma alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz yani burada tam tersi pilavı diri
değil lapa yapmaya çalışıyoruz. Neyse
uzatmadan malzemelerimize geçelim;

Malzemeler:
-1 litre kadar tavuk suyu-1 soğan (büyüklerinden)
-2 diş sarımsak
-yarım baş kereviz
-90 gram kadar parmesan(yoksa eski kaşar da kullanabilirsiniz)
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-tereyağı
-yarım kilodan biraz az pirinç
-2 kadeh kadar beyaz şarap
Tarife geçelim;
-Önce soğan, sarımsak ve kerevizlerimizi soyup ince ince
doğrayalım. Parmesanlarımızı rendeleyelim
-Kısık ateşe çok az tereyağı ve
2 kaşık zeytinyağını ilave edip doğradığımız malzemelerimizi sotelemeye
başlayalım.15 dakika kadar soteleyelim yumuşamaları yeterli renk almalarına
gerek yok.
-Pirinçleri ekleyelim burada
normal pilav yapar gibi 1 dakika kadar ateşi açıp soteleyelim sonra şarabımızı
ilave edelim.
-Bir tarafta da tavuk yada
sebze suyumuzu ısıtalım. Şarabımızın alkolü çıktığı zaman sıcak tavuk
suyumuzdan bir parti ekleyip altını kısalım. Bir tutam tuz ilave edebiliriz.
-Arada tadarak pirincimiz lapa
kıvamına gelene kadar kısık ateşte sıcak tavuk suyumuzdan eklemeye devam
edelim. Pirincimiz iyice pişmeli lapa kıvamına gelmeli bu sırada tavuk suyunuz
biterse kaynar su eklemeye devam edebilirsiniz.
-İyice piştiğine emin
olduğumuzda tavayı ocaktan alalım. Çok az tereyağı ve parmesan peynirimizi
ekleyip karıştırdıktan sonra tavamızın kapağını kapatıp 2 dakika bekleyelim bu
adım çok önemlidir es geçmeyelim.
Ve afiyetle yiyebiliriz, afiyet
olsun 😋
Yorumlar
Yorum Gönder