Basit bir Risotto Tarifi (italyan usulü pirinç lapası)

      Efendim içerisine değişik malzemeler eklenerek, çıkarılarak birçok çeşit risotto yapılabilmekte. Ama tabi ki içindeki esas malzeme pirinçtir. Biz burda ilk önce en basit haliyle sizlere tarifini vereceğiz. Aslında risotto dediğimiz yemek italyanların çok sevdiği bir çeşit pirinç lapasıdır. Nasıl bir pirinç kullanmamız gerekir derseniz bu risottoda bu iş için özel risotto pirinçleri var efendim arborio diye de geçer, büyük marketlerde bulabilirsiniz. Tabi ki böyle bir imkânınız yoksa dikkat etmeniz gereken şey kullanacağınız pirincin fazla nişastalı olmasıdır. Normal pilav yapma alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz yani burada tam tersi pilavı diri değil lapa yapmaya çalışıyoruz.  Neyse uzatmadan malzemelerimize geçelim;

italyan, risotto, pirinç lapası, italyan yemekleri


Malzemeler:

-1 litre kadar tavuk suyu
-1 soğan (büyüklerinden)
-2 diş sarımsak
-yarım baş kereviz
-90 gram kadar parmesan(yoksa eski kaşar da kullanabilirsiniz)
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-tereyağı
-yarım kilodan biraz az pirinç
-2 kadeh kadar beyaz şarap

Tarife geçelim;


-Önce soğan, sarımsak ve kerevizlerimizi soyup ince ince doğrayalım. Parmesanlarımızı rendeleyelim
-Kısık ateşe çok az tereyağı ve 2 kaşık zeytinyağını ilave edip doğradığımız malzemelerimizi sotelemeye başlayalım.15 dakika kadar soteleyelim yumuşamaları yeterli renk almalarına gerek yok.
-Pirinçleri ekleyelim burada normal pilav yapar gibi 1 dakika kadar ateşi açıp soteleyelim sonra şarabımızı ilave edelim.
-Bir tarafta da tavuk yada sebze suyumuzu ısıtalım. Şarabımızın alkolü çıktığı zaman sıcak tavuk suyumuzdan bir parti ekleyip altını kısalım. Bir tutam tuz ilave edebiliriz.
-Arada tadarak pirincimiz lapa kıvamına gelene kadar kısık ateşte sıcak tavuk suyumuzdan eklemeye devam edelim. Pirincimiz iyice pişmeli lapa kıvamına gelmeli bu sırada tavuk suyunuz biterse kaynar su eklemeye devam edebilirsiniz.
-İyice piştiğine emin olduğumuzda tavayı ocaktan alalım. Çok az tereyağı ve parmesan peynirimizi ekleyip karıştırdıktan sonra tavamızın kapağını kapatıp 2 dakika bekleyelim bu adım çok önemlidir es geçmeyelim.
Ve afiyetle yiyebiliriz, afiyet olsun 😋

Yorumlar